Blog Over ons 👉 Expert Challenge 7-11dec 🚀 Login

5 dingen die niet bij dragen aan online betrokkenheid - Deel 2 van 10

 

Wanneer je begint met het opnemen van kennisclips, kan het echt lastig zijn. Je hebt veel informatie die je wilt overdragen maar je weet niet precies hoe en als je video er eenmaal op staat en je kennisclip is af dan ‘pakt’ het niet echt.   

Professionals die kennis overdragen op video beginnen vaak met 'zenden'. Alles wat ze weten, storten ze over hun kijkers uit. Maar ze vergeten vaak of die wel klaar is op dat moment voor al die kennis!

En als dat al zo is, dan is het nog een hele uitdaging om ze 'erbij' te houden. 

Hoe krijg je voor mekaar dat ze jou informatie tot zich nemen, dat ze blijven luisteren en ook nog leren van jouw informatie. 

Heel veel trainers en docenten zijn keihard bezig met online lesgeven en trainen. Ik heb veel trainers in mijn netwerk en bijna allemaal lijken geruisloos de stap te maken van offline naar online. 

Daarbij lijkt interactie en engagement een toverwoord. Energizers, vragen stellen en leuke uitdagende opdrachten bedenken.. alles om de kijker betrokken te houden. 

Maar we blijven nog steeds fout doen wat altijd al fout ging. 

(Online) betrokkenheid wordt eigenlijk maar door 1 ding bepaald. En dat is door de kennis die jij overdraagt. 

En als je dat op een goede manier doet en de student leert! Dan zijn ze blij en willen ze meer leren. En gaan ze jou zien als een expert op jouw vakgebied. Meer is er niet nodig! 

Hier zijn 5 dingen die je nu waarschijnlijk doet die NIET bijdragen aan het juiste online engagement. En ik geef je tips zodat je dit om kunt draaien en echt goede kennis video's en online webinars te houden. 

1 Je stapt in de knowledge trap! 

Dit is vooral een valkuil voor consultants. Het vakjargon, begrippen als lean en effectiviteit, productiviteit en agile worden heel snel als bekend verondersteld. 

De knowledge trap dus. 

Jij weet veel meer van jouw onderwerp dan wie dan ook. Een zegen! Maar ga er goed mee om. 

Mijn Tip: voordat je jouw kennis en concepten gaat uitleggen in een webinar of een kennis video, zet voor jezelf eerst de moeilijke begrippen op een rij en zorg ervoor dat  jouw kijker in de gelegenheid is om deze begrippen ECHT te snappen. 

2 Je slides staan te vol 

Opsommingen, gecompliceerde plaatjes, decoratieve plaatjes. Ze dragen helaas niet bij aan het kunnen snappen van wat jij vertelt. 

Alles wat niet direct bijdraagt aan het verduidelijken van jouw begrippen of kennis kun je meteen van je slide afstrepen. Rijtjes van 5 in één keer in beeld. Niet doen. 

TIP: zet alleen dat op de slide wat echt nodig is. En gebruik visuals alleen wanneer deze helpen om de stof te begrijpen. Niet voor de fun! 

3 Je praat (te) graag 

Je praat door je slide heen terwijl er van alles in beeld komt. Jouw kijker raakt hierdoor al snel de weg kwijt, weet niet goed waar hij of zij moet kijken en krijgt het gevoel dat het teveel is. 

Mensen hebben tijd nodig om te processen wat jij hen duidelijk wilt maken. Dat wat jij vertelt gaan ze in hun hoofd koppelen aan eerder opgeslagen kennis. Hoe kan ik dat wat ik nu hoor toepassen in mijn praktijk? vragen ze ze zich ook nog af. 

En dat alles terwijl je lekker door je slides aan het gaan bent. Het brein raakt oververhit! 

TIP: Als er tekst in beeld komt, zeg even niks. Geef mensen de tijd om het te processen. En als je een plaatje in beeld laat zien. Vertel erbij maar zorg dat er verder geen tekst in beeld staat. 

4 Je maakt teveel grapjes tussendoor 

Toen ik als consultant een training effectief communiceren volgde bij Krauthammer, kreeg ik al feedback dat ik veel grapjes maakte. En dat was leuk. iedereen zat te wachten op wanneer ik weer aan de beurt kwam.  Maar het het leidde ook af en hoewel er veel gelachen werd ik kreeg de tip om er gedoseerd met humor om te gaan. 

TIP: Natuurlijk is het leuk om te lachen maar doseer opmerkingen die niet direct iets met jouw stof hebben te maken. Ik vind mezelf heel saai als ik deze tip geef maar het is niet anders.

5 Je maakt geen contact 

Contact? Maat het is een video toch? Ja! Maar toch kun je van alles doen om de kijker te activeren. Actief aan het denken te zetten. 

Mijn Tip: Stel eens een vraag tussendoor aan je kijker. En ben even stil! Of maak contact door te zeggen: 'Dat was even pittig, laat het even bezinken.' 

Op deze manier maak je verbinding met degene die jouw kennis tot zich neemt!

 

Hoe regel je video's op korte termijn?

Deze situatie vraagt om digitale communicatie. Hoe regel je dit op korte termijn? Terwijl je zoveel andere dingen aan je hoofd hebt?
⬇️ ⬇️ ⬇️

https://www.videoimpact.nl/visual-shortcut

✅ Direct winstgevend adverteren 🎉

Ontdek hoe je "gratis" duizenden mensen uit je doelgroep kan bedienen. In een video laat ik zien hoe ik in 6 maanden tijd 2150 leads en 77 klanten erbij kreeg met de break-even funnel. 

In ruil voor je email 📧 kan je direct zien hoe ik dit doe en welke tools ik hiervoor gebruik. En dit is totaal anders dan wat de meeste ondernemers doen!

BEKIJK DE VIDEO (📺8min kijktijd)
Close

50%

In ruil voor je email adres 📧 laat ik zien hoe je goedbetalende klanten krijgt binnen 30 dagen.