Blog Over ons 👉 Expert Challenge 7-11dec 🚀 Login

De 8 essentials voor het opnemen van een kennisclip.

 

Impactvolle scripts voor kennisclips

Video is hèt medium om inhoud en expertise te delen met jou klanten, prospects en studenten.

Mensen lezen steeds minder, ze ervaren dat als werk. Terwijl video's kijken leuk is. En wanneer jij jouw expertise op video deelt in bijvoorbeeld een kennisclip, dan verhoog je jouw expert status.

Het is dan wel van belang dat de mensen die jouw kennisclip zien, blijven kijken en dat ze datgene dat jij vertelt ook interessant vinden en onthouden! Open deur! Maar dat is tegenwoordig niet meer vanzelfsprekend. Er is veel afleiding om ons heen.

En daarom heb Ik 8 essentials geformuleerd waarmee jij jouw kennis goed kunt overdragen en waar mensen graag naar kijken. 

Essential 1 Gebruik ‘glijmiddel’

Beetje apart om dat woord hier te gebruiken maar het is super belangrijk dat je online kennisclip lekker loopt en dat er vaart in je verhaal zit.

Je script bestaat immers uit verschillende brokjes met inhoud. En die moeten lekker in elkaar overlopen. Ontstaan er gaten in je verhaal dan haken mensen af.

Mijn advies; gebruik daarom ‘verbindingswoordjes’ en zinnen als glijmiddel.

Hieronder een rijtje met voorbeelden:  

 • 'Juist daarom.'
 • 'In tegenstelling tot wat anderen vaak denken.'
 • 'Wat een mooi voorbeeld hiervan is.'
 • 'Precies waarom.'
 • 'Het is daarom belangrijk.'
 • 'En hoewel je het niet had verwacht.'
 • 'Wat de meeste mensen denken.'

Even een voorbeeld uit een kennisclip over LEAN (procesverbetering).

‘Je neemt actie om het proces klachtenafhandeling te verbeteren. Maar na een paar weken gezamenlijk acties bespreken en verbeteringen doorvoeren, kun je niet goed vaststellen of het daadwerkelijk beter gaat.' 'En juist hierom is het zo belangrijk om indicatoren op te stellen. Indicatoren gaan je helpen om verbeteringen zichtbaar te maken. ‘

Essential 2 Het ‘aan zetten’ van jezelf en publiek!

Als we inhoudelijk sterk in een onderwerp zitten dan is veel voor ons vanzelfsprekend. Maar degene die naar jou luisteren, hebben nog niet zo vaak met het bijltje gehakt als jij. 

Wees je daar goed bewust van en vertel je inhoud alsof ook jij verwonderd bent over hoe uniek en bijzonder het eigenlijk is wat je vertelt. Of benadruk hoe vitaal de informatie is voor je doelgroep / kijker van je kennisclip. 

Hieronder een voorbeeld van een kennisclip over voedselveiligheid. Lees even dit introotje. 

presentator: ‘Bacteriën kunnen zich snel vermeerderen. Dat doen ze door zich in tweeën te delen. Deze twee nieuwe bacteriën delen zich vervolgens weer in tweeën. Zo kunnen er bij kamertemperatuur uit één enkele bacterie in ongeveer 7 uur miljoenen bacteriën ontstaan.’

Benadruk het belang van dit stukje. Gebruik hiervoor woorden, zinnetjes als:

‘Dit lijkt heel erg maar er is een mooie oplossing voor.’ -

‘Dit gedeelte is belangrijk om de rest van de stof ook te kunnen begrijpen.’ -

‘70% dat is een enorme hoeveelheid!’

Sowieso is het hierbij ook altijd goed om in toonhoogte en volume van je stem te variëren. Probeer het maar eens als je aan het oefenen bent voor de camera!

Essential 3 Gebruik plaatjes en andere visuele ondersteuning

Je helpt mensen enorm met het bieden van visuele houvast. Plaatjes die je inhoud ondersteunen zijn nuttig voor begrip, het onthouden en kunnen reproduceren van de inhoud. Zie hieronder wat voorbeelden. Het gebruik van plaatjes maakt je kennisclip bovendien veel leuker om naar te kijken.

Een muur om te laten zien hoe je neurale verbindingen verstevigt

Een groep spreeuwen als metafoor voor teamgeest en 'agility' (wendbaarheid)

 Een Octopus die via het werkgeheugen allerlei verbindingen activeert om je brein aan het werk te zetten.Pas wel op dat je mensen niet afleidt. Er is een vuistregel voor (en die is streng); alle plaatjes die niet direct de inhoud ondersteunen en verduidelijken, die laat je weg.

Essential 4 Textuele hulpmiddelen voor begrijpen, onthouden en reproductie.

Met een kennisclip kun je goed procedures en processen verduidelijken. Of een bepaalde aanpak van hoe je iets aanpakt. De stapjes die mensen moeten nemen of de volgorde van bepaalde inhoud kun je mooi overdragen middels een acroniem.

Acroniemen zijn afkortingen van de begrippen die je gebruikt waardoor de kijker de begrippen makkelijker kan onthouden.

Je kent ze vast wel. In het dagelijks leven zijn ze overal.

SMART - Specific Measurable Attainable Result oriented Time specific

FOMO - Fear Of Missing Out

En een wat minder bekende kwamen we tegen bij een onderwijsadviesbureau!

OWACKER - Oriënteren, Waarnemen, Aantekenen, Classificeren, Kwantificeren, Evalueren en Rapporteren.

Een accroniem is dus hartstikke handig wanneer je een model of een aanpak met meerdere stappen behapbaar wil overdragen.

Essential 5 Gebruik geheugensteuntjes

Je hoeft niet meteen met de inhoudelijke deur in huis te vallen. Een goed verhaal of een sterke metafoor zorgt voor een boeiend en fris begin. En het geeft onze hersenen een kapstok om de stof te onthouden. Ik geef een paar voorbeelden.

Kijk eens naar deze begintekst over procrastinatie uit een populaire Coursera cursus (https://www.coursera.org/learn/learning-how-to-learn/)

'For centuries until modern methods of detection were discovered murderers found it to be a very popular substance. So you can imagine the shock at the 48th meeting of the German Association of Arts and Sciences. In 1875 when two men sat in the front of the audience and downed more than double a deadly dose of arsenic. The next day the men were back at the conference smiling and healthy. How is it possible to take something so bad for you and stay alive, and even look healthy, despite the damage being done at a microscopic level to your body? The answer has an uncanny relationship  To procrastination that's what we're going to be talking about in the next few videos.

You've already learned one handy tool to help you with procrastination the Pomodoro technique that 25 minute period of uninterrupted focus followed by a bit of relaxation. This week we're going to learn more. Understanding a little about the cognitive psychology of procrastination, just like understanding the chemistry of poison, can help us develop healthy preventatives.'

Hier wordt een historisch verhaal over de pas later intredende werking van een vergif gebruikt om een kennisclip over uitstelgedrag in te leiden. Ok, het is een heel verhaal maar mijn punt is duidelijk! 

metaforen

We gebruiken veel metaforen in onze taal. Het zijn voorbeelden van onderwerpen / gebeurtenissen uitgelegd in termen van een andere gebeurtenis. Het gebruik van metaforen maken je kennisclips leuk om naar te luisteren en metaforen kunnen helpen om kennis te onthouden en te activeren.

 • ‘Met zo’n diploma gaan alle deuren voor je open.'
 • ‘Leren is op reis gaan.’
 • ‘Ik probeer mijn weg te vinden.’
 • ‘Sommige docenten staan zo slecht voor de klas, de student hoeft alleen nog maar de trekker over te halen.’

De hierboven genoemde voorbeelden zijn eigenlijk allemaal voorbeelden van Mnemonics. Een woord dat bijna niet uit te spreken is. Het zijn tools om grote stukken informatie te  onthouden. Hier wat voorbeelden van Mnemonics;

 • Koppel liedjes aan theorie.
 • Maak een naam van de eerste letters van een afkorting - PDCA = P. Dac.
 • Maak een rijm - in 1492 liet Columbus het vaste land achter zich.
 • Gebruik voorwerpen om je inhoud en je verhaal te ondersteunen.
 • Modellen zijn ook een vorm van mnemonics; zie ook. https://www.learningassistance.com/2006/january/mnemonics.html

Essential 6 Maak het persoonlijk

Vertel ook je persoonlijke verhaal. Gebruik het om iets duidelijk te maken. Hoe je als persoon leerde en langzaam groeide bijvoorbeeld. Misschien heb je nog wel beelden uit je jeugd. Hieronder een ‘still’ uit een video 8 opname die mijn moeder maakte op vakantie. Leuk om te gebruiken als je jezelf voorstelt.

Wist je trouwens dat mensen beter leren wanneer ze door jou als presentator van de kennisclip op een informele vriendelijke en persoonlijke manier worden benaderd?

Spreek je doelgroep ook op een informele manier aan. Dus spreektaal liever dan zakelijk formeel!

Essential 7 Wees zelfverzekerd en krachtig

Je profileert jezelf als expert door online kennis te delen. De volgende tips zijn daarom erg belangrijk!

 • Wees duidelijk  en vermijd woorden als misschien / eigenlijk.
 • Durf stelling te nemen. Ga staan voor je inhoud en je mening.
 • Vertel waarom ander aanpakken minder goed werken (als relevant).

Essential 8 Activeer je kijker

Deze essential vraagt van jou als schrijver van je script dat je je verplaatst in de kijker. Die heeft er wellicht een dag hard werken op zitten of zit al uren voor het scherm. Daar kun je mee werken. Maak opmerkingen waardoor de kijker zich persoonlijk aangesproken en gezien voelt.

Je kunt activeren door elementen van deze mooie acroniem ‘VRACORU’ (die ik zelf bedacht) toe te passen (overigens mag je officieel maar 1 letter per woord gebruiken in aan accroniem maar ach..).

Vragen stellen

 • 'Ben jij het eens of oneens met de volgende stelling?'
 • 'Hoeveel projecten draaien er in jouw organisatie? En “Zijn er duidelijke afspraken over wanneer iets een project wordt genoemd?'

Contact te maken:

 • ‘Zo, dat was even pittig. Pak maar een goed glas Whiskey. Je hebt het verdiend.’ Of ‘Je zit nu lekker achter je scherm, maar zonder zwaartekracht was dat anders geweest.’

Ruimte bieden

 • Na een stuk theorie wacht je even met het vervolg. Wanneer je iets complex hebt uitgelegd, heeft de kijker even de tijd nodig om het e.e.a. te verwerken.
 • Je kunt dit ook specifiek maken. Bijv: ‘Neem even de tijd om dit te laten bezinken.
 • Of je geeft het advies om zelfs even te stoppen met de cursus. “Pak even een moment rust. Plan in wanneer je verder gaat. Dan heb je hetgeen dat vandaag is verteld een plek kunnen geven.”

Dat waren de 8 essentials. Met deze essentials kun je echt waarde toevoegen aan je kennisclip en iedereen aan zijn sokken blazen met jouw expertise.

Zijn er nog meer! Ja! Maar dat komt later. 

Wil je met een kennisclip aan de slag en hier eens met mij van gedachten over wisselen. neem even contact op via de chat of op linkedin!

 

✅ Direct winstgevend adverteren 🎉

Ontdek hoe je "gratis" duizenden mensen uit je doelgroep kan bedienen. In een video laat ik zien hoe ik in 6 maanden tijd 2150 leads en 77 klanten erbij kreeg met de break-even funnel. 

In ruil voor je email 📧 kan je direct zien hoe ik dit doe en welke tools ik hiervoor gebruik. En dit is totaal anders dan wat de meeste ondernemers doen!

BEKIJK DE VIDEO (📺8min kijktijd)
Close

50%

In ruil voor je email adres 📧 laat ik zien hoe je goedbetalende klanten krijgt binnen 30 dagen.